Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

miercuri, 2 iulie 2014

TVR ȘI FILMUL DE OSCAR... POPESCU

De principiu, lăudabilă iniţiativa – nici nu-mi dau seama cât de veche, că n-am sesizat-o decât relativ de curând – TVR de a introduce în grila de programe a canalului său secund o rubrică intitulată “Filmul de Oscar”. Şi mai lăudabilă ar fi fost însă dacă, respectând propriul titlu, filmele difuzate în cadrul ei ar fi… “de Oscar”, în acel înţeles al sintagmei la care cred că se gândeşte oricine o aude, şi anume încununate cu sau măcar nominalizate la un Premiu al Academiei Americane de Film, fie şi doar pentru costume, efecte speciale, machiaj sau montaj de sunet. Asta, fireşte, dacă nu cumva denumirea programului face referire la un cu totul şi cu totul alt Oscar, poate unchiul omonim al vreunui funcţionar mărunt din TVR.

Pe lângă că emisiunea e o bună scuză de a programa pentru a zecea oară câte un film vechi şi ieftin (chiar dacă bun), în loc să se achiziţioneze producţii mai noi, dar scumpe, cei din TVR ne cred ori ignoranţi, ori lipsiţi până şi de Google, altfel nu-mi explic de ce niciuna din cele două pelicule asupra cărora s-a nimerit să-mi cadă privirile într-un interval de două-trei săptămâni – “Regele maidanelor” (“King of the Hill”) şi “Prizonierul spaniol” (“The Spanish Prisoner”) – nu aveau absolut nicio legătură directă cu Oscarurile, în afară, poate, de senzaţia greşită a celor din TVR că primiseră sau ar fi meritat unul. Treaba e că nu conţopiştii din Televiziunea Română se ocupă cu decernările sau măcar nominalizările. Cel puţin deocamdată. La fel cum, tot deocamdată cel puţin, nici măcar “Palm d’Or” nu e totuna cu “Oscar”.

Sigur, nu e mai puţin adevărat că pe genericul ambelor se aflau fie actori, fie regizori(i) care cochetaseră sau aveau să cocheteze cu cea mai importantă distincţie din lumea cinematografiei, dar asta e ca şi cum ai decreta “filme de Oscar” toate comicăriile tembele în care a jucat Tom Hanks în adolescenţă, gen “The Man with One Red Shoe” sau “Bachelor Party”, doar pentru că la maturitate avea să ia premiul pentru “Philadelphia” şi “Forrest Gump”. Să fim serioşi!

Niciun comentariu: