Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

joi, 25 aprilie 2013

UN VIITOR FRUMOS, DAR IMPROBABIL

Două dintre cele mai aprig dezbătute subiecte recurente printre cei cinci telespectatori fideli – şi foarte activi în a trimite mailuri, de le-am învăţat şi numele, repetate la nesfârşit de cei doi comentatori – ai transmisiunilor de Formula 1 de pe Digi Sport (al şaselea fidel sunt eu, dar nu mă omor cu mailurile, iar când, totuşi, rar, trimit câte unul, e critic şi nu-l bagă nimeni în seamă) sunt: 1. Când vom avea un pilot român în Marele Circ? şi 2. Când va debuta prima femeie-pilot (din era modernă)? În treacăt fie spus, personal înclin să cred că a doua… ciudăţenie se va petrece oricum mult mai curând decât prima.

Treaba asta cu femeia-filot în cursele de Formula 1 (pentru că despre ea voiam să vorbesc) e aiurea din cel puţin un punct de vedere, şi nu neapărat unul strict personal, fiindcă aş fi eu misogin sau ceva. Pentru că nu-s. Cel puţin nu mai mult decât media (naţională). Însă dincolo de faptul că până anul trecut, prin vară, subiectul era de şi mai mare actualitate, aşteptându-se parcă din weekend în weekend să apară, măcar în sesiunile de antrenament, o reprezentantă a sexului sla… frumos la volanul unui bolid de F1, după care biata Maria de Villota, principala candidată, a suferit un accident pe cât de cumplit pe atât de stupid, care a lăsat-o infirmă pe viaţă, pentru că, se pare, a cam încurcat pedala de frână cu cea de acceleraţie, dincolo de asta aşadar, aş vrea să-mi înşire careva dintre partizanii ideii “lunga” listă a sporturilor în care femeile participă în aceeaşi competiţie cu bărbaţii. Atenţie! Nu în aceleaşi discipline, fiindcă în afară de rugby, cred că doamnele au intrat cam în toate, inclusiv în hochei! Am impresia însă că până şi la şah există competiţii feminine distincte de cele masculine. Altminteri ar fi ca şi cum, de pildă, echipa de handbal feminin Oltchim s-ar înscrie (spre încântarea unora!) în campionatul naţional de handbal masculin. Lucru care nu se întâmplă, din nenumărate motive diferite pe care pot să pretind – scandalizat şi pozând în modernist – că nu le înţeleg, dar aş minţi.


P.S. Cu simpatie pentru ea şi părere de rău faţă de ce i s-a întâmplat (dar şi de ideile ei), pot menţiona şi cazul schioarei Linsey Vonn, care de bine ce se plângea că nu e lăsată de Federaţia Internaţională să participe în competiţiile masculine, tocmai s-a ales cu o accidentare gravă într-una de-aia amărâtă, de-a lor, de-a fetelor, pe o pârtie cu grad mai scăzut de dificultate.

Şi da, sunt la curent cu faptul că fix în competiţiile auto de monoposturi – prin GP 3, dacă nu mă înşel – apar la start (la sosire mai rar!) şi câteva fete cot la cot (sau roată la roată) cu băieţii, dar ar trebui să ne uităm şi ce fac pe-acolo…

Niciun comentariu: