Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

vineri, 9 octombrie 2009

ŞI NOI PE-ACOLO...

Ieri, scriitoarea germană de origine română Herta Müller a obţinut premiul Nobel pentru literatură. Legat de asta, două atitudini în egală măsură absurde: unii care sunt entuziasmaţi de parcă ar fi câştigat o româncă sadea şi alţii care bombăne şi cârtesc, negând orice amestec românesc.

Mai mult ca oricând, adevărul este fix la mijloc. Categoric, nu e ca şi când laureatul ar fi un autor “de limbă” sau “de expresie” română, dar, pe de altă parte, şi indiferent inclusiv de atitudinea autoarei însăşi faţă de chestia asta, România, care rămăsese cam singura ţară relativ civilizată fără nicio tangenţă cu Nobelul pentru literatură, va figura în enciclopedii măcar ca loc natal al unui deţinător şi ca scenă de desfăşurare a acţiunii unora din scrierile sale. E în orice caz mai mult decât până acum.

3 comentarii:

Dr. Joe spunea...

Si ce mare lucru ca s-a nascut in Romania. Care ar fi meritul nostru in treaba asta?

e-Xtrema spunea...

@Dr. Joe
Păi niciodată nu e “meritul” cuiva când cineva se naşte undeva. Ştiu însă că am fost cuprins de un soi de invidie când am citit că Elias Canetti, “scriitor britanic de expresie germană” (!), laureat şi el al Nobelului, s-a născut la Ruse, Bulgaria. Chit că e o prostie, mă gândeam că m-aş fi simţit un picuţ mai bine dacă s-ar fi născut dincoace de pod...

Ingridd spunea...

Ma simt intotdeauna bine, cand aflu ca cineva, cu origini RO, se ridica la un astfel de "niveau"...sau se face remarcat, mai ales in exterior!!! Precum: Roger CICERO, Alexandra Maria Lara etc... oameni de valoare, recunoscuta si apreciata, drept pentru care ma inclin cu respect si ma mandresc ca sunt romanca!