Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

marți, 9 decembrie 2008

BINE AŢI VENIT ÎN CONGO!

Motto: Ţineţi minte cinci cuvinte: e mai rău ca înainte!


Sincer vorbind, nu sunt tocmai convins că liberalii au făcut bine refuzând să intre la guvernare alături de PD-L şi lăsând astfel calea deschisă către înţelegerea dintre PD-L şi PSD. Adică, e o atitudine foarte nobilă din partea lor să joace rolul partidului consecvent şi principial pe o scenă politică doldora de trădări, infamie şi meschinării, dar asta au făcut cândva şi ţărăniştii, fără să le fi folosit prea mult nici lor şi nici electoratului pe care îl reprezentau şi care l-a lăsat baltă cu prima ocazie. Personaje stranii (inclusiv din presă) care în urmă cu 10 ani se numărau printre talibanii PNŢ sunt astăzi fervente susţinătoare ale lui Traian Băsescu şi ale PD-ului!

Problema nu e doar că eu unul mă simt fix ca-n 1990, cu un FSN de 66% din voturi (ba chiar mai mult astăzi!) şi o opoziţe destul de firavă şi pe cale de a se debiliza în continuare prin dezertări individuale şi în grup. Mi-e însă teamă de (mult) mai rău! Ca adept al unei republici parlamentare (în lipsa monarhiei constituţionale), 19 ani a trebuit să mă mulţumesc cu o republică aproape semi-prezidenţială, care acum este în mare pericol de a se transforma într-una de-a dreptul prezidenţială prin pohtele reunite ale lui Băsescu şi ale noilor săi tovarăşi (de drum). Bomboana de pe colivă: Parlament unicameral, specific unor ţări minuscule, ex-sovietice sau bananiere! Despre ameninţarea care planează asupra PNL, de a dispărea la viitoarele alegeri, în urma adoptării unui sistem de vot uninominal “pur”, majoritar, într-un tur sau două, dorit de tot mai multe voci din PSD, PD-L şi societatea civilă, am mai scris.

În fine, mă gândesc cu groază cum va arăta în următorii ani presa, împărţită desigur, echitabil şi democratic, între cea pro-guvernamentală PD-L+Băsescu (Evenimentul Zilei, Cotidianul, România liberă, B1, Realitatea TV etc.) şi cea pro-guvernamentală PSD+PC (Jurnalul Naţional şi Antenele de la 1 la câte or mai fi). Pentru că, deh!, oligarhii liberali, dacă nu lipsesc cu desăvârşire, fie se ocupă de altceva, fie fac pe mogulii de presă neimplicaţi în politica redacţională de la “Adevărul”.

Niciun comentariu: