Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

joi, 26 iulie 2007

O sută de grade la umbră!

De departe cel mai imbecil subiect de discuţie din aceste zile caniculare a fost acela despre aşa-zisa falsificare a temperaturilor de către ANM, tratat în nenumărate emisiuni TV, încât de la un moment dat am avut senzaţia că văd una singură dată non-stop în reluare. Primind chipurile “semnale de la cetăţeni revoltaţi”, chiar şi ziarişti dintre cei mai serioşi au abordat problema ca şi cum modalitatea de măsurare a valorilor termice ar fi fost inventată marţea trecută pe la patru fără zece. Mare surpriză mare că termometrele staţiilor meteo sunt standardizate şi puse – scandalos! – la umbră, chestie pe care o ştie orice elev de clasa a doua.

Bieţii meteorologi – care, în treacăt fie spus, au ei alte păcate – mai că nu sunt acuzaţi de genocid, fiindcă anunţă numai 41-42 de grade când în realitate ar fi mult mai multe, periclitând viaţa bieţilor cetăţeni amatori de promenade în plin soare şi pe asfaltul încins. Păi oameni buni, niciodată, niciun serviciu meteo n-o să măsoare temperaturile pe care le aveţi domniile voastre prin pantaloni sau bluze! La urma urmelor, orice sistem de măsurare este arbitrar, o convenţie. Câtă vreme ştiţi că pe la 25C vă simţiţi bine, pentru că “de-adevăratelea”, la soare, or fi vreo 30, şi că la 35 începeţi să transpiraţi, prin deducţie logică veţi înţelege că la peste 40 nu e deloc bine, aşa că staţi dracului acasă ori mergeţi pe la umbră! Cu ce v-ar... încălzi să vi se spună că de fapt sunt 80?

Pentru toţi aceşti cârcotaşi, propun ca de-acum înainte, şi eventual fără vreun anunţ prealabil, ANM să dea temperaturile în grade Fahrenheit. Vor avea atunci satisfacţia să constate că uneori depăşim suta; nu aia la care fierbe apa, dar n-are rost să ne încurcăm în detalii. Poate aşa se vor împuţina inclusiv apelurile la Salvare. Şi la iarnă o să fie bine!

Niciun comentariu: