Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

joi, 5 iulie 2007

La anul votăm degeaba!

În acelaşi interviu de marţi, de la Realitatea TV, al lui Traian Băsescu, care continuă să fie întors pe toate feţele, domnia sa a reafirmat răspicat şi chiar cu o vădită satisfacţie că decizia de a schimba practic rezultatele votului din 2004, aducând la putere Alianţa DA, îi aparţine în totalitate.

E drept, la vremea respectivă noua “alternanţă la putere” a fost primită cu entuziasm de multă lume, inclusiv de mine. Totuşi, pentru un personaj în al cărui discurs la fiecare trei fraze rostite două conţin sintagma “voinţa electoratului” sau cuvântul “popor” şi care ar vrea, câtă vreme lucrurile îi sunt favorabile, să extindă inclusiv rezultatele referendumului până la a-l socoti un soi de alegeri anticipate pentru Parlament, această deturnare a voinţei populare este nu atât bizară, cât mai curând îngrijorătoare.

Se ştie că în 2004 coaliţia PSD+PUR a fost preferată de mai mulţi alegători decât Alianţa, şi cum la vremea aceea chiar şi UDMR venea după 4 ani de guvernare alături de social-democraţi, practic fosta coaliţie de guvernământ obţinuse aproape jumătate din sufragii. Domnul Băsescu a realizat însă dintr-un foc tot ceea ce înfierează astăzi la adversarii săi: pe de-o parte a “nesocotit voinţa cetăţenilor”, iar pe de alta s-a arătat un redutabil “sforar”, reuşind să rupă PUR de PSD şi să atragă UDMR de partea ADA.

De altfel, domnia sa a recunoscut deschis că va aplica aceeaşi metodă şi la alegerile din 2008, când va desemna un premier PD, indiferent de rezultatele scrutinului, atâta vreme cât nu va obţine altcineva peste 50% din voturi (situaţie în care ar interveni prevederile exprese ale Constituţiei). Personal sunt absolut convins că şi dacă, prin absurd, la viitoarele alegeri democraţii ar obţine numai 5% din sufragii, iar PSD 49%, domnul Băsescu nu se va lăsa până când nu va realiza o coaliţie care să cuprindă PD (eventual chiar cu PSD!), bineînţeles condusă de un prim-ministru agreat.

Niciun comentariu: