Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

miercuri, 9 mai 2007

Robin Hood a tras cu arcu-n baltă

Gestul de ieri al ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, care în plină campanie pentru referendumul de demitere a lui Traian Băsescu s-a trezit, efectiv peste noapte, să ceară CSM revocarea din funcţie a procurorului Doru Ţuluş, seful Secţiei a II-a din DNA, este fără îndoială una dintre cele mai mari gafe pe care le putea face aşa-zisa coaliţie antiprezidenţială. Deja susţinătorii preşedintelui suspendat îşi pot lua concediu până după 19 mai, aşteptând netulburaţi previzibila victorie de proporţii a favoritului.

Prostia este cu atât mai mare cu cât, încă din momentul suspendării, Băsescu & Co. au strigat ca din gură de şarpe că adevăratul scop al acţiunii “celor 322” e acela de a putea opera schimbări la vârf în Justiţie, profitând de interimatul domnului Văcăroiu, pentru a pune beţe în roate luptei anticorupţie, duse chipurile pe culmi nebănuite de Monica Macovei.

Indiferent de justificările tânărului ministru liberal, graba cu care s-a apucat parcă intenţionat să le cânte în strună celor care şi aşa n-au văzut cu ochi buni venirea sa în funcţie naşte inevitabil suspiciuni. Chiar şi dacă am porni de la premisa foarte discutabilă că domnul Ţuluş ar fi singura frână în calea judecării şi condamnării marilor corupţi ai ţării, domnul Chiuariu ar fi trebuit să aibă răbdare până ce apele s-ar mai fi liniştit.

Desigur, ştiut fiind că până la urmă o asemenea decizie de revocare trebuie aprobată de şeful statului, se prea poate ca proaspătul ministru să-şi fi făcut socoteala că are mai mari sorţi de izbândă sub vremelnica domnie a lui Nicolae Văcăroiu. Însă tocmai aici e marea greşeală strategică. Dacă ar fi aşteptat până după tot mai probabila reîntoarcere a lui Traian Băsescu, demersul său ar fi căpătat o cu totul altă greutate, iar un veto din partea acestuia putea fi folosit inclusiv pentru a-l acuza că el este adevărata piedică în calea intensificării luptei cu corupţia. Prilej probabil de noi scandaluri, dar măcar pe fondul unei bătălii deschise, pe faţă, demnă de un Robin Hood al Justiţiei, cum i-ar plăcea domnului Chiuariu să fie socotit.

2 comentarii:

Simion spunea...

Chiuariu - Un moldovean din care Stefan cel Mare a vrut sa faca un zimbru, dar a iesit un bou.

Anonim spunea...

Junele ministru al justitiei are marele merit de a fi tras toate sforicelele pentru a-l scoate " mai alb, mai curat " pe mentorul sau , deputatul Relu Fenechiu, care l-a dus apoi in mediul propice cresterii spre mai mult decit a visat vreodata.Priviti cu atentie spre Iasi, prieteni, in scurt timp veti constata ca bacaoanii lui Hrebe au fost dulci copii! Minunata complicitate transpartinica va apare in toata splendoarea ei, liantul ei de baza fiind administratia publica, ultimul bastion al comunismului imbecil de tip maoist, poate cel mai nereformat si conservator segment al societatii. Acum 18 ani, asa a fost continuat PCR-ul care, nu-i asa? - disparuse formal de pe scena. Azi, acolo se fac si se desfac guverne, se fura senin in numele Statului,se fac si se distrug destine, cu siguranta celor ce stiu ca, citez : " nu aveti timp, nervi si bani sa va judecati cu noi, chiar daca aveti dreptate". E o mostra de filozofie in administratie, rostita calm de un secretar de consiliu judetean, al carui grad il vom afla abia dupa ce nu va mai fi activ.Iar un tinar ministru , liberal , e normal sa urmeze aceeasi cale , acoperind o structura uriasa si ticaloasa care tine Romania in loc cu orice pret, nu-i asa?