Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

luni, 2 aprilie 2007

Sfânta despărţire şi Guvernul de trei zile

Dacă nu cumva domnul Tăriceanu s-a gândit să ne tragă cea mai tare păcăleală de 1 aprilie din istoria politicii româneşti, ieri am asistat la sfânta despărţire dintre Partidul Naţional Liberal şi Partidul Democrat şi la înmormântarea oficială a Alianţei DA. Judecând însă după declaraţiile de ultim moment ale diverşilor lideri ai Opoziţiei, n-ar fi exclus ca în groapa suficient de încăpătoare încât să intre, conform sondajelor, aspiraţiile electorale a 40% dintre cetăţenii cu drept de vot, să-şi găsească odihna veşnică şi PNL însuşi, iar noi să fim martori ai naşterii şi pieirii celui mai efemer executiv postdecembrist, “Guvernul de trei zile”.

Cum reprezentanţii PC şi cei ai PRM au anunţat că nu vor susţine un cabinet din care fac parte reprezentanţi ai UDMR, singura nădejde a premierului Tăriceanu rămâne PSD. Numai că nici domnul Geoană nu mai pare să se simtă prea bine, începând să descopere nodul din papura guvernamentală întruchipat de desemnarea unui udemerist în fruntea Ministerului Dezvoltării Regionale. Deşi nici social-democraţii, care continuă să stea foarte prost în sondaje, nici peremiştii, însufleţiţi de gândul că într-un an şi jumătate moda Gigi Becali se va mai estompa, nu par a fi dispuşi să întindă coarda până la declanşarea alegerilor anticipate, fiecare vrea să scoată castana validării noului guvern cu mânuţele manipulatoare de biluţe ale celuilalt, aşa încât n-ar fi de mirare dacă liberalilor li se va întâmpla pocinogul. De altfel, felul în care pesediştii au dat-o la întors, iar conservatorii, după ce săptămâni întregi au deplâns indecizia premierului în privinţa alungării democraţilor şi-au amintit deodată, în chiar ziua marelui anunţ, că au filiale şi prin Ardeal, mă face să cred că într-adevăr liberalii nu s-au îndurat să le azvârle nicio firimitură din tortuleţul puterii, urmând să suporte consecinţele.

În orice caz, va fi interesant de văzut modul în care se vor desfăşura audierile noilor ministeriabili în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Dacă PD a decis că la votul în plen va chiuli pentru a nu da naştere la speculaţii, nu ştim cum se vor comporta până atunci. S-ar putea ca primele surprize să apară cât de curând, iar structura deocamdată provizorie şi aflată pe surse a celui de-al doilea Guvern Tăriceanu să mai sufere ceva modificări, măcar pe ici pe colo, prin părţile maghiare.

Niciun comentariu: