Bucureşti, România
E-mail: blogziar@yahoo.com

marți, 6 februarie 2007

Iepurele – ministru de Externe

În principiu, astăzi PNL ar trebui să anunţe numele succesorului domnului Ungureanu în funcţia de ministru de Externe. Tot în principiu, acest lucru ar fi trebuit să se întâmple de ieri, numai că, fiind domnul Tăriceanu prea ocupat, ba în calitate de prim-ministru, ba de copreşedinte al Alianţei, şedinţa Biroului Politic Central al partidului s-a amânat. De altfel, judecând după mina satisfăcută afişată ieri de premier, şi după propriile-i declaraţii, s-ar zice că, odată ce şi-a făcut damblaua, demonstrând întregii lumi politice dâmboviţene cine este cel mai tare, cel puţin din parcarea Guvernului, domnia sa nu mai pare atât de preocupat de subiect, fiind mai curând tentat să-l lase pe Ungureanu să “gestioneze treburile ministerului”, într-un interimat pe termen lung. Ceea ce n-ar fi o idee prea bună, având în vedere că un ministru demisionar, mai ales într-o asemenea poziţie, nu reprezintă pentru partenerii străini un interlocutor tocmai demn de luat în seamă.

Cert este că liberalii şi-au cam făcut de lucru. Presa a identificat iniţial patru posibili înlocuitori, Adrian Cioroianu, Teodor Meleşcanu, Cristian David şi Mihai Lupoi, rămaşi, ca-n povestea cu evangheliştii, doi, după ce ultimul a fost exclus din calcule, iar domnul David a declarat în direct la o emisiune televizată că prea-i plac îndeletnicirile actuale pentru a le abandona (deşi răzgândirile nu sunt chiar ceva neobişnuit printre penelişti). Pe de altă parte, conform spuselor fruntaşilor partidului, până ieri seară nu-şi depusese nimeni candidatura, orice ar însemna acest lucru, fiindcă nu-mi imaginez că se va organiza vreun concurs intern, pe bază de CV-uri, audieri, comisii şi toate cele.

Revenind la cei doi ipotetici favoriţi, observăm că, din păcate, avem de-a face cu o situaţie de genul “când fu Tică, nu fu Tache...”. Dacă domnul Cioroianu pare a îndeplini condiţia de politician tânăr şi cu un trecut suficient de puţin grevat de suspiciuni este evident că nu corespunde întrutotul la capitolul experienţă, într-o funcţie nerecomandată unui proces de calificare la locul de muncă, pe lângă faptul că s-ar crea o problemă în privinţa reprezentării PNL şi a României în Parlamentul European în cazul numirii sale în Guvern. La polul opus, Teodor Meleşcanu nu are nici vreo altă funcţie la care ar trebui să renunţe, are şi o experienţă solidă în domeniul relaţiilor externe, în schimb nu a scăpat de acuzaţiile care apar periodic în legătură cu trecutul, sau chiar prezentul său tulbure în relaţia cu serviciile de informaţii. Şi cum PNL şi-a stabilit destul de limpede atitudinea faţă de foştii colaboratori ai Securităţii, orice descoperire făcută brusc, dintr-o dată şi pe neaşteptate de CNSAS prin vagoanele de dosare i-ar pune pe liberali într-o situaţie cât se poate de jenantă, trebuind, dacă vor să fie consecvenţi, să retragă sprijinul politic unui ministru abia investit. Lucru catastrofal pentru România care ar începe să schimbe miniştri de Externe pe bandă rulantă.

Nu ne rămâne decât să sperăm că jobenul liberal este mai mare decât pare la prima vedere şi că se va găsi undeva, pe fundul lui, un “iepure” mai corespunzător din toate punctele de vedere.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Chiar credeti in viitorul nostru liberal?Politicienii nostri liberali sunt o fauna mai ignobila decat cea creionata de Eminecu in Scrisoarea III, motiv pentru care au si scos poazia din manuale... Niste rai si niste fameni!
Personal, sper intr-o generatie de politicieni patrioti(nu patrihoti!...)de genul Bratienilor, care sa faca ceva si pentru tarisoara lor, nu doar sa foloseasca numele ei demagogic.
Pe de alta parte, cred ca toate partidele trebuie sa mature gunoil din ograzile proprii. Vrem oameni pe care sa-i respectam si sa-i admiram, nu sa ne provoace greata de cate ori ii vedem mimand cinstea, onoarea. Asemenea lui CAragiale, cred ca exista o diferenta intre onoare si onorabilitate. Onorabilitatea se refera tocmai la mimarea impostorilor carora le place sa foloseasca vorbele mari ca sa-si ascunda propria nula.
Cand nu vom mai avea toate nulitatile ca sefi probabil ceva in bine se va schimba...

Anonim spunea...

nu va mai lamentati pe la televiziuni, ci luati-va propria initiativa, deci faceti independent si pe rind nu la gramada, interventie in interes propriu impotriva deciziei curtii constitutionale din 18.01.2007, in cele 3 dosare conexate care dezincrimineaza insulta si calomnia deoarece mafia din autoritatile romane isi apara cu inversunare pozitiile priviliegiate si vor ca noua sa ne puna "botnita penala" la gura.
Interventia in interes propriu nu este prescriptibila si o poate declara oricine, iar ulterior declarati consecutiv recurs, revizuire si contestatie in anulare impotriva acestor hotariri. Deci ginditi-va ca daca minim 4 milioane de oameni declara separat si nu in grup aceste forme juridice, atunci va fi blocata minim 25 de ani judecarea acestei exceptii de neconstitutionalitate. Deci aceasta nu va putea fi pusa in practica niciodata si va intra in derizoriu si in penibil deoarece este contrara Constitutiei Europene si a CEDO.
tel.0745555531